Klant Contact Centrum: T 088 - 6670066  *  WhatsApp: +31 630582369

Het verhaal van Marcel

"Je moet er voor vechten en werken"

In juni 2009 werd bij Marcel darmkanker geconstateerd. "Na maanden van klachten en onderzoeken waren de artsen het er in eerste instantie over eens dat ik voor 100% geen kanker had", vertelt Marcel. "Uiteindelijk ben ik toch doorverwezen naar het Maasstadziekenhuis waar ze in mijn darmen hebben kunnen kijken met een Colonoscoop. Toen bleek dat ik een kwaadaardige tumor van zeventien centimeter in mijn buik had kom je in eens stroomversnelling terecht. Dat weekend heb ik mijn crematie uitgezocht."

Ondanks een aantal zware operaties, het plaatsen van een stoma en de chemokuur heeft de chirurg van Marcel er nooit aan getwijfeld dat Marcel het niet zou halen. "Toen ik van de artsen te horen kreeg dat we voor geheel herstel gingen, ging er bij mij een knop om", licht Marcel toe. "Op dat moment is het gewoon topsport bedrijven. Je moet er voor vechten en werken."

Marcel is de artsen, chirurgen en verplegers in het Maasstad Ziekenhuis zeer dankbaar. "Mijn arts, dokter van der Harst, kent al zijn patiënten persoonlijk en kwam altijd even persoonlijk een praatje maken. Het gehele team is zeer medelevend en dat heeft er zeker aan bijgedragen dat ik nu weer kan fietsen."

‘No guts no glory’
Dat Marcel precies in het plaatje past van de slogan ‘No guts no glory’ van de Zuiderzee Klassieker, een fietstocht georganiseerd door Maag Lever Darm Stichting, heeft hij tijdens zijn behandeling bewezen: "Na de operaties moet je eigenlijk rust nemen en mag je nog niet sporten. Toen ik aan één van de artsen vertelde dat ik ’s ochtends nog op de hometrainer had gezeten met hartslag 160 was hij best boos, maar ik voelde me er goed bij."

Ook tijdens zijn werk als buschauffeur bij werkgever Qbuzz (nu RET) liet Marcel zich er niet van weerhouden om te doen wat hij leuk vindt. "Toen ik van de Arbo-arts weer voor het eerst mocht meerijden ben ik achter het stuur gaan zitten en heb 4 uur zelf gereden’, gniffelt Marcel. ‘Dit was misschien wel een stap te ver, maar ik wilde me weer één van de jongens voelen en weer ‘de gewone collega’ zijn."

Marcel heeft in zijn periode van behandeling, maar ook daarna veel gehad aan stichting OOK en stichting Tegenkracht (voormalig stichting Roparun). Stichting Tegenkracht helpt kankerpatiënten om weer te gaan sporten. Stichting OOK helpt patiënten en naasten om beter om te gaan met de impact van kanker. "Zij hebben mij bijvoorbeeld geholpen om weer te beginnen met werken", legt Marcel uit.

Als ervaringsdeskundige geeft Marcel tips en advies om mensen te motiveren en stimuleren om op de fiets te stappen. "Ik werd eens gebeld door een man met een stoma die weer graag wilde gaan fietsen. Ik heb deze man de ins en outs verteld wat de mogelijkheden zijn om te sporten met een stoma."

Met dank aan Zuiderzee Klassieker.