Klant Contact Centrum: T 088 - 6670066

Op reis met een stoma?

"In de Perspectief stond een artikel over het reizen met een stoma. Sinds 2011 heb ik een uro-stoma en na enige gewenning kan ik er goed mee omgaan. Ik wil graag mijn ervaringen en tips delen over het reizen met een stoma.

Bij vliegreizen maak ik gebruik van een verstelbare gordel op mijn stoma. Indien ik mij die dag niet zeker voel en lang in een houding zit plak ik de huidplaat af met een beschermring.

Bij vluchten langer dan 2 uur maak ik gebruik van een beenzak welke ik bij aankomst (wachten op de koffer), meteen laat verdwijnen. Hierdoor kan ik tijdens de vlucht wat drinken zonder naar het toilet te gaan.

Thuis heb ik de nachtzak in een 8 liter prullenbak gemonteerd. Hierdoor heb ik geen problemen met ophangen en opbergen. Op vakantie kun je hetzelfde doen, indien je in het bezit bent van een trolley. Hang de zak in de koffer via de haken of met gebruik van een veter.

Ik reis sinds 2011 met een verklaring van het ziekenhuis met betrekking tot extra handbagage. Ik geef iedere reis deze verklaring af maar ik heb nog geen enkele luchtvaartmaatschappij of reisbureau gevonden welke hierop reageert.
Ik heb bovenstaande ook niet kunnen vinden in de reisvoorwaarden van deze organisaties."

Op reis met een stoma?