Klant Contact Centrum: T 088 - 6670066  *  WhatsApp: +31 630582369

Het verhaal van Eelco

"Zo indrukwekkend om dit allemaal mee te maken."

Verhalen van bijzondere mensen deelt Welland graag met u. Dit keer een verhaal van collega Eelco. Hij heeft deelgenomen aan de fietstocht Tour du ALS op 3 juni 2016 en zette zich hiermee in voor het goede doel. Door middel van verschillende activiteiten en de fietstocht heeft hij geld ingezameld voor een medicijn tegen ALS (Amytrofische Laterale Sclerose).

ALS is een neuromusculaire aandoening, een aandoening die leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren. Een verschrikkelijke aandoening! Ik wilde heel graag samen met mijn fietsmaatjes meedoen aan de Tour du ALS om zo een kleine bijdrage te kunnen leveren voor mensen voor wie gezondheid niet zo vanzelfsprekend is. We hopen zo iets te kunnen doen voor mensen met ALS en Bianca in het bijzonder” vertelt Eelco.

Eelco vertelt verder over Bianca: “Op 17 mei 2016 heeft onze inspiratiebron voor Tour du ALS, Bianca, de strijd tegen ALS verloren. Ze was de schoonzus van een teamlid en heeft in april 2013 de diagnose ALS gekregen. Een gigantische klap, mede omdat haar vader in 2006 aan dezelfde ziekte is overleden. Langs
de zijlijn zien wij hoeveel leed ALS teweeg brengt. Niet alleen bij de patiënt, maar ook bij familie en vrienden. De mantelzorg kost veel tijd en heel veel van de mantelzorger zelf. Ik heb dan ook heel veel respect voor deze mensen. Niet alleen bij Bianca. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom ik geld in wil
zamelen en hoop dat er zo snel mogelijk een medicijn komt tegen deze vreselijke ziekte. De afgelopen 2 jaar heb ik uitspraken gehoord die mij motiveren om veel geld in te zamelen. Uitspraken als: “Het is niet interessant voor de farmaceutische industrie want het levert te weinig op” en “Je kan beter geld voor
ziektes als kanker inzamelen, want daarmee help je een grotere groep” blijven voor mij onbegrijpelijk. Deze mensen weten niet wat deze ziekte met de patiënt en naasten doet. Mijn doel is dus zo veel mogelijk geld inzamelen voor ALS. Daarnaast is het een uitdaging voor mijzelf. Ik ben de berg 2 jaar geleden 1 keer op gegaan, nu moet het 2 keer gebeuren!


Eelco maakt deel uit van team Tutti Paletti, bestaande uit 5 personen. Het team heeft maandenlang getraind voor de 5e editie van de Tour du ALS, waarbij ze de ‘Mont Ventoux’, ook wel de kale berg genoemd, beklimmen. Op 2 juni was het zover. Team Tutti Paletti haalde de startnummers op bij het Village du Départ in Mazán.

De Tour du ALS kon beginnen. Op 3 juni vertrokken ze om 05:30 uur. Onder begeleiding van een aantal motorrijders reden ze naar Bédoin om vervolgens de Col de Madeleine te beklimmen. Een korte klim, niet stijl, dus een mooie opwarmer. De 1e beklimming van de Mont Ventoux vanuit Malaucène volgde en daarna de 2e beklimming vanuit Bédoin. Beide 21 kilometer lang met pittige steile stukken. Eelco vult aan: “Indrukwekkend om te zien hoe op de hele route wandelaars, hardlopers en fietsers de berg bedwingen. Ook fietsers die zelf ALS hebben, beklommen de berg. Het was ook zo hartverwarmend om te zien hoeveel saamhorigheid er was. Overal werden we aangemoedigd door patiënten, hun familie en vrienden. Zo indrukwekkend om dit allemaal mee te maken”. Eelco vertelt enthousiast verder: “We werden door bekenden aangemoedigd op de berg. Ze gaven ons wat te eten, te drinken en een peptalk. Samen met Peter en Christel daalde ik na de 2e beklimming af naar Mazán. Mario en Jolanda startte met de 3e beklimming van 26 kilometer via Sault. Rond 16:30 uur waren we allemaal weer terug in Mazán en kon het feest beginnen. Heerlijk in de zon met leuke muziek. Fantastisch om te zien hoe iedereen blij en ontroerd is”.

Het was een bijzondere en vooral indrukwekkende fietstocht voor ons allemaal. We willen alle sponsoren nogmaals bedanken. We hebben maarliefst € 10.200,- opgehaald!” besluit Eelco.