Klant Contact Centrum: T 088 - 6670066  *  WhatsApp: +31 630582369

Het verhaal van Mirjam

"Leef vanuit je passie en plezier!"

Mirjam is 50 jaar en woont samen met haar zoon Tariq in Hilversum. Op haar 47ste werd er bij haar darmkanker geconstateerd en is er een colostoma aangelegd. Toen ze hoorde dat ze een stoma zou krij gen, was ze in shock. Ze gooide haar leven om en heeft haar stoma volledig geaccepteerd. Mirjam staat positief in het leven en haalt alles eruit wat erin zit. Ze deelt graag haar verhaal met u.

Het begon met aambeien. De dokter vond niet dat ik ze weg hoefde te laten halen. Uiteindelijk besloot ik om dit toch te laten doen en dat was maar goed ook. Tijdens de operatie werden er endeldarmpoliepen ontdekt en wilde de arts toch verder onderzoeken op eventuele tumoren. Dit kan toch niet? Ik zal toch niets hebben? Het eerste bericht was positief, het was goedaardig. Totdat het bericht volgde dat er toch sprake was van kwaadaardige poliepen. Ik raakte helemaal in shock toen ik het hoorde”, vertelt Mirjam.

Operaties volgden en er werd een colostoma aangelegd. Mirjam heeft vervolgens haar leven omgegooid. Ze zegde haar baan in de Communicatie op en vertrok voor een maand naar India. “Even tot rust komen en alles een plek geven”, vertelt ze. Toen Mirjam weer thuis kwam, ging ze weer volledig op in de drukte. Doorgaan, 24/7. En dat wilde ze juist niet meer. Ze besloot om terug naar India te gaan en vond toen pas echt de rust. “Terug naar de basis en gaan leven vanuit je passie en plezier”, zegt ze enthousiast. Vanaf dat moment heeft Mirjam haar levensstijl definitief aangepast en is ze zich ook meer gaan verdiepen in voeding en beweging. Dagelijks is ze te vinden op de heide, vlakbij waar ze woont en van haar hobby heeft ze haar beroep gemaakt: yoga. Mirjam is nu yogatrainer, masseur en inspirator voor een gezonde levensstijl.

Mirjam geeft dagelijks yogales aan jong en oud en aan mensen met of zonder stoma. “Iedereen kan yoga doen. Ben je bijvoorbeeld wat minder mobiel, dan kun je yoga doen vanuit een stoel. Natuurlijk is het ook mogelijk om yogaoefeningen te doen als je een stoma hebt. Alles kan, alleen misschien net even anders” vertelt Mirjam. Ze vult daarna aan met: “Ik geef yogalessen, ik masseer mensen, ik ga naar de sauna, ik sport en ik heb ook gewoon seks. Ik hoorde dat dit anders zou zijn, maar ook hier geldt, het is net hoe je er zelf mee omgaat. Mijn partner maakte er ook nooit een probleem van.”

Mirjam vervolgt haar verhaal: “Helaas kreeg ik meteen na mijn operatie in het ziekenhuis een deprimerende voorlichtingsfilm te zien. Grote littekens en een aangepast leven. Er wordt uiteraard vanuit de beste bedoelingen voorlichtingsmateriaal gemaakt, maar ik vind dat je moet kijken naar wat je wel kunt. Denken in mogelijkheden, want geloof me, je kunt nog heel veel!” Mirjam laat vervolgens wat voorlichtingsfilmpjes zien, die ze zelf gemaakt heeft. “Ik heb meteen besloten om zelf aan de slag te gaan met voorlichtingsfilmpjes. Gewoon vanuit huis en met een positieve boodschap.”

Met wat meer ingebouwde rust in haar leven kan Mirjam alles doen wat ze wil en ziet ze geen beperkingen. "Je voegt je ernaar. Tijdens mijn werk als masseur zorg ik er bijvoorbeeld altijd voor dat ik masseer vanuit mijn gewicht. Zo kost het wat minder kracht en komt er ook niet teveel spanning op mijn stoma te staan”, legt Mirjam uit. “Ook zijn er nieuwe mensen op mijn pad gekomen. Ik heb de juiste beslissingen genomen en ik leef nu vanuit passie en plezier. Ik zie dit alles als een cadeautje en ben blij hoe alles gelopen is. Verder wil ik nog aan iedereen meegeven: leef in het nu, pluk de dag!” besluit Mirjam.

De filmpjes van Mirjam kunt u bekijken via YouTube.