Klant Contact Centrum: T 088 - 6670066  *  WhatsApp: +31 630582369

Aan het woord

Lynda (48 jaar) en Bob (60 jaar) wonen samen in het Noord-Hollandse Twisk. In 2015 werd bij Lynda een ileostoma aangelegd na jaren van ziekte door Endometriose. Bob heeft door een auto-ongeluk een partiële dwarslaesie. Hoe gaan zij als partners met elkaars ziekte en handicap om?

Onder het genot van een kopje koffie komt het gesprek direct op gang: “Ik was ziek toen ik Bob leerde kennen en al snel kwam ter sprake dat er bij mij een stoma zou worden aangelegd.” Bob had zelf nog niet
eerder een stoma gezien, maar hij kijkt er heel nuchter tegenaan: “We nemen elkaar zoals we zijn.” Op de vraag hoe ze elkaar hebben leren kennen, kijken ze elkaar
lachend aan: “Ik kwam Bob tegen op zijn werk waar hij werkzaam is als ergotherapeut.”

In 2005 is bij Lynda een tijdelijk ileostoma aangelegd, maar na jaren van pijn werd in 2015 definitief de stoma aangelegd. Een dag na de operatie werd Lynda ontzettend ziek. Twee weken ging het erg slecht met
haar gezondheid. Beetje bij beetje knapte Lynda op en zorgde zij zelf voor haar stoma: “Dit hoort nu bij mij, door mijn stoma kan ik weer leven.” Net toen het met Lynda beter ging, werd Bob ziek. Zonder te twijfelen nam Lynda in 2016 de zorg over haar man, ondanks dat ze zelf nog niet volledig hersteld was: “Ik vond het mooi maar ook heel zwaar om voor Bob te zorgen. Ik had vooral veel last van vermoeidheid, maar met de stoma zelf heb ik geen moeite gehad.” Na een operatie heeft Bob twee weken in het ziekenhuis gelegen en knappen ze na een moeilijke periode beiden geleidelijk op: “We hebben dit samen gedaan.” In een korte tijd hebben ze elkaar in zeer kwetsbare en moeilijke situaties meegemaakt en zijn er sterk uitgekomen. Dit bekronen ze door elkaar in 2017 het ja-woord te geven.

Ze zijn blij dat ze samen nu gezond zijn en een lekker leven kunnen leiden. Lynda heeft eigenlijk nooit last en vergeet haar stoma zelfs: “Ik neem nooit extra materiaal mee als we bijvoorbeeld op vakantie gaan naar Frankrijk.” Naast dat ze samen graag op vakantie gaan delen ze nog meer passies.

Bob is naast zijn werk fervent fotograaf en heeft een grote liefde voor de natuur, vogels en landschappen. Hij gaat er graag opuit met Lynda en zij bezoeken dan ook regelmatig het prachtige IJsselmeer dat bij hen om de hoek ligt.

Lynda is ook zeer actief en is iedere dag met heel veel dingen bezig: “Ik vind van alles leuk; wandelen, zingen in een koor en het sparen van drollies.” Haar grootste hobby is toch wel het maken van katoenen hoesjes voor stomazakjes. Op haar besloten Facebook-pagina Stomatique 2.0 deelt ze haar creaties en kunnen mensen hoesjes bestellen: “Ik vraag niets voor mijn stomahoesjes, maar wil je mij graag steunen dan waardeer ik een donatie aan de Endometriose Stichting omdat er nog veel onderzoek nodig is voor onze aandoening.”

Op haar “werkkamer” ziet het een en al kleur van de stoffen. Ook staat er, op het eerste oog, een gedateerde naaimachine op tafel: “Ik heb deze naaimachine 26 jaar geleden tweedehands gekocht en ik wil ‘m nooit meer kwijt.” Zelf heeft ze zo’n 300 à 400 stomahoesjes: “Voor elke dag een ander hoesje.” Naast het naaien van de stomahoesjes blogt ze ook met regelmaat op haar pagina. Ze wil haar leden enthousiasmeren door haar positieve instelling. Dat houdt niet in dat ze blind is voor de nare dingen rondom de ziekte: “Ik weet dat het lang niet altijd makkelijk is, maar ik wil graag laten zien dat je je niet hoeft te schamen voor je stoma.” Om er zeker van te zijn dat haar teksten de goede tone-of-voice hebben en geen spelfouten bevatten, kijkt Bob altijd met haar mee.

“Heb je weer iets besteld,” vraagt Bob als er een bezorger met een pakketje aanbelt. Het blijkt een bos bloemen te zijn met een bedankkaartje van een van haar leden: “Dit maakt het zo mooi en waardevol om door te gaan met het maken van stomahoesjes. Bij iedere bestelling stop ik een persoonlijke boodschap, dat vind ik belangrijk.” Lynda krijgt veel waardering voor wat ze doet en bouwt ook mooie vriendschappen op. Als Bob zich klaarmaakt om te gaan werken en ze elkaar liefdevol uitzwaaien, mogen we concluderen dat dit echtpaar een prachtig voorbeeld is van hoe je elkaar kunt versterken en er samen iets moois van kunt maken.

Aan het woord