Klant Contact Centrum: T 088 - 6670066  *  WhatsApp: +31 630582369

Gebruiker aan het woord - Monoloog Willemijn Vredenburg

“Achtentwintig jaar, twee kinderen en een baan als stewardess. Het leek zo onwaarschijnlijk dat ik een sluimerende ziekte in mij zou dragen. En dat deze mijn leven voorgoed zou veranderen: Endometriose in het vierde en dus hoogste stadium.

Na een gecompliceerde endometriose sanering waarbij onder andere een stuk van mijn dikke darm verwijderd moest worden, ben ik uiteindelijk geëindigd met een dubbelloops ileostoma door een naadlekkage op de nieuw aangesloten dikke darm. Iets wat mij ten tijde van het (risico)gesprek met de gynaecoloog en abdominaal chirurg werd medegedeeld, een risico wat te verwaarlozen was (minder dan 1%) gezien de schade dat het endometriose weefsel op zich al had aangericht in mijn lichaam. Ik was immers jong en stond niet stil bij die ene %. De risico’s die deze operatie met zich meebrachten waren toch niet optioneel. Een keuze had ik niet, het was of een geplande operatie, of wachten tot mijn darmen zich zouden afsluiten.

Mijn levensredder, Howard - zo noem ik mijn stoma - zorgde in het begin thuis wel voor wat hobbels. Ik wist niet hoe ik het zakje zelfstandig op het toilet moest legen, had lekkages en huidproblemen. En toen was daar Theo, Verpleegkundig Consulent stomazorg bij Welland. Ik zat met mijn handen in het haar. Met zijn expertise en empathie was al snel duidelijk dat ik een diepliggend stoma had en een convex huidplaat nodig had. Tegen de huidproblemen werden de Manuka honing huidplaat, WBF en poeder ingezet. Ik voelde mij gehoord en de lekkages verdwenen mede door de hulp van Theo. Ik gebruik het eendelig systeem en wissel 2 keer per dag mijn zakje. Mijn kinderen vinden het heel normaal dat mama in een zakje poept en begrijpen ook waarom. Zij helpen graag bij het sluiten van het zakje en het eventueel aanbrengen van de UltraFrame.

Inmiddels ben ik opnieuw geopereerd en heb ik door vernauwing van het dubbelloops stoma nu een eindstandig ileostoma. Gelukkig heb ik vrijwel geen complicaties meer omtrent mijn stoma of stomamateriaal. Ik wissel wel tussen verschillende merken bij wat aansluit op de planning van de dag. Zwemmen, de sauna, fysiotherapie of gewoon een dag met huishoudelijke taken, alles is mogelijk met een stoma en ik voel mij hierin ook niet beperkt. Mijn stoma heeft mij mijn leven weer terug gegeven. Ik zou iedereen met een stoma wensen, zich zelfverzekerd en gelukkig met hun lichaam te voelen, zoals ik dat zelf beleef.

Groot fan ben ik ook van het nieuwe Aurum Plus zakje in de kleur zwart. Helaas is deze er nog niet in de convex variatie, maar ik geloof zeker dat deze er in de toekomst komt. Tot die tijd zal ik deze dragen met een extra beschermring en UltraFrame. Helaas ben ik nog niet op mijn eindstation en heb ik nog een lang medisch traject te gaan op verschillende vlakken, maar ik voel dat ik deze in de toekomst zal overwinnen.”

Veel liefs,
Willemijn

Ps: een stoma zie je niet onder je kleding, voel je niet en ruik je niet, het maakt alleen dat je leven weer van jou wordt, zoek wat jou kracht geeft, je kunt het! Hoe dan ook, we poepen allemaal. Live your best life, be proud!

Gebruiker aan het woord - Monoloog Willemijn Vredenburg