Klant Contact Centrum: T 088 - 6670066  *  WhatsApp: +31 630582369

Colostoma

Wat is een colostoma?

Een colostoma is een kunstmatige uitgang van de dikke darm. Door de buikwand wordt een stukje dikke darm naar buiten gehaald en vastgehecht. Op deze manier wordt een nieuwe uitgang voor de ontlasting gemaakt. De ontlasting komt dus niet meer uit de anus naar buiten, maar uit de stoma.

Een stoma heeft geen kringspier (zoals de anus). Hierdoor kan er op elk moment ontlasting uit de stoma naar buiten komen. De ontlasting wordt opgevangen in een zakje op de huid.

Wanneer krijg je een colostoma?

Je krijgt een colostoma wanneer de dikke darm geheel of gedeeltelijk is weggehaald en er geen nieuwe verbinding met de anus of overgebleven darm gemaakt kan worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij:

  • Een gezwel of tumor bij darmkanker of endeldarmkanker
  • Ernstige ontstekingen (bijvoorbeeld bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa)
  • Onbehandelbare verstopping
  • Incontinentie
  • Aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld anusatresie of de ziekte van Hirschsprung)
  • Ongeval of dwarslaesie

Soms wordt een stoma tijdelijk aangelegd, om de darm de kans te geven te herstellen.

Waar wordt de colostoma aangelegd?

Een colostoma kan op verschillende delen van de dikke darm worden aangelegd: hoog of laag op de darm. Ligt een stoma laag op de dikke darm – dus is alleen de endeldarm weggenomen – dan blijft de ontlasting nog altijd vrij dik. Hoe groter het stuk darm is dat is weggehaald, hoe dunner de ontlasting naar buiten komt. Er zijn verschillende operatietechnieken om een colostoma aan te leggen.