Klant Contact Centrum: T 088 - 6670066  *  WhatsApp: +31 630582369

De operatie

Plaatsbepaling van de stoma

Waar een stoma wordt aangelegd, hangt af van een aantal factoren. Een speciaal opgeleide stomaverpleegkundige geeft u enige tijd voor de operatie zoveel mogelijk uitleg over de stoma en de gevolgen daarvan.

Tevens bepaalt ze in overleg met de patiënt de plaats waar de stoma moet komen. Deze plaatsbepaling hangt af van de vorm en de plooien van de buik en het dragen van de kleding. Toch zal het slechts een aanduiding kunnen zijn, want de chirurg is natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden in de buik. In geval van een spoedoperatie is die plaatsbepaling veel moeilijker. De plaats hangt dan helemaal af van de bevindingen in de buik. De meest voorkomende plek is de rechter of linker onderbuik. Maar de rechter en linker bovenbuik zijn ook mogelijke plaatsen.

De operatie

Voor het aanleggen van een stoma moet u worden opgenomen of ligt u al in het ziekenhuis. Niet elk Nederlands ziekenhuis verricht darmoperaties. De operatie geschiedt onder algehele anesthesie (narcose). Wanneer de chirurg heeft besloten tot het aanleggen van een stoma, wordt het darmdeel dat de stoma moet gaan vormen door een opening ter grootte van een euro in de buikwand gebracht. De darm wordt vervolgens vastgehecht aan de huid. De binnenzijde van de darm (het slijmvlies) vormt dus de zichtbare stoma. Na de operatie wordt er een opvangzakje geplaatst over de stoma.